Монографія присвячена розробленню технології м’ясних січених напівфабрикатів, збагачених люпиновим борошном та дивосилом з метою отримання продукції з підвищеною білковою протеїновою складовою для подолання білкового дефіциту в населення. Обґрунтовано рецептурний склад та вдосконалено технологію і створено комбінований м’ясо-рослинний продукт із підвищеною білковою складовою, токсикологічну безпеку якого доведено в умовах in vivo.
Монографія розроблена для студентів зі спеціальностей: 181 «Харчові технології», 241 «Готельно-ресторанна справа», а також керівників і фахівців закладів ресторанного господарства.
ЗМІСТ
РОЗДІЛ 1 СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ…16
1.1 Аналіз ринку м’яса яловичини та асортименту кулінарнихнапівфабрикатів….....16
1.2 Аналіз наявних технологій збагачення м’ясних фаршів рослинними компонентами…18
1.3 Альтернативні джерела білка в технології м’ясних виробів……..22
1.4 Люпинове борошно як компонент для балансування харчової цінності продукту.....25
1.5 Дивосил (оман високий) – рослинний збагачувач у технології м’ясних січених напівфабрикатів.....30
Висновки до розділу 1…34
РОЗДІЛ 2 ХАРАКТЕРИСТИКА СИРОВИНИ ТА МЕТОДОЛОГІЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ....36
2.1 Організація проведення досліджень та характеристика сировини………….36
2.2 Схема проведення теоретичних і експериментальних досліджень................38
2.3 Методи досліджень…………………………………………………………….40
2.3.1 Реологічні методи дослідження……………………………………....43
2.3.2 Мікробіологічні методи дослідження……………………………......43
2.3.3 Гістологічні методи дослідження…………………………………….45
2.3.4 Метод визначення безпечності в умовах in vivo…………………….45
2.3.5 Спеціальні методи дослідження……………………………………...48
Висновки до розділу 2……..……………………………………………..50
РОЗДІЛ 3 ДОСЛІДЖЕННЯ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ В ТЕХНОЛОГІЇ М’ЯСНИХ СІЧЕНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ
3.1 Фізико-хімічні та функціонально-технологічні показники люпинового борошна та дивосилу…….52
3.2 Хімічний склад та енергетична цінність люпинового борошна………..…..57
3.3 Дослідження реологічних властивостей люпинового борошна…………….58
3.4 Дослідження безпечності люпинового борошна та дивосилу в умовах in vivo...70
3.5 Гістологічні дослідження дослідної рослинної сировини……………...71
Висновки до розділу 3…………………………………………72
РОЗДІЛ 4 УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ М’ЯСНИХ СІЧЕНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ.74
4.1 Моделювання за амінокислотним складом та розробка рецептур м’ясних січених напівфабрикатів із використанням рослинної сировини ……74
4.2 Удосконалення технології м’ясних січених напівфабрикатів із використанням рослинної сировини………78
4.3 Органолептична оцінка якості розроблених котлет….....85
4.4 Хімічний склад і біологічна цінність дослідних фаршів та розроблених котлет із люпиновим борошном і дивосилом….....89
4.5 Дослідження мікробіологічних показників м’ясних січених напівфабрикатів із використанням рослинної сировини…...95
Висновки до розділу 4……………………………………..……..96
РОЗДІЛ 5 КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ М’ЯСНИХ СІЧЕНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ…....99
5.1 Гістологічні дослідження дослідних фаршів …….99
5.2 Визначення безпечності м’ясних січених напівфабрикатів із використанням рослинної сировини в умовах in vivo…04
5.3 Гігієнічний контроль якості технологічного процесу приготування м’ясних січених напівфабрикатів із рослинною сировиною......108
Висновки до розділу 5…………………………………………………………..109
РОЗДІЛ 6 ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ…………………………….....111
Висновки до розділу 6………………………………………………………..…117
ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ………………………………………………………..118
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………...........121
ДОДАТКИ
Удосконалення технології м’ясних січених напівфабрикатів з використанням рослинної сировини: монографія / О.Б. Маслійчук. - Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2024. – 160 с.
- Виробник: Каравела
- Модель: монографія
- Наявність: Є в наявності
-
500 грн.
Рекомендовані товари
Крафтові технології: м’ясо, птиця, риба та морепродукти: навчальний посібник / О.Б. Маслійчук, С.В. Майкова. Київ : Вид-во «Каравела», 2024. 186 с.
Навчальний посібник «Крафтові технології: м’ясо, птиця, риба та м..
350 грн.
Удосконалення технології м’ясних січених напівфабрикатів з використанням рослинної сировини: монографія / О.Б. Маслійчук. - Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2024. – 160 с.