• Охорона праці в галузі (харчові технології). Підручник.

У підручнику представлено вимоги до забезпечення нормативних умов праці на підприємствах з переробки риби та інших водних біоресурсів. Описано організаційні засади та документальне забезпечення функціонування системи управління охороною праці, вимоги безпеки на різноманітних технологічних процесах обробляння риби та інших водних біоресурсів, особливості забезпечення електро- і пожежної безпеки на підприємствах галузі. Підручник призначено студентам спеціальності «Харчові технології», а також для керівників та інших посадових осіб, які відповідають за безпеку виконання робіт на підприємствах з переробки риби та інших водних біоресурсів.

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА

Розділ 1. Система управління охороною праці (СУОП) на підприємствах з переробки риби та інших водних біоресурсів 14

1.1. Завдання, мета та елементи системи управління охороною праці у галузі переробки риби та інших водних біоресурсів 20

1.2. Правове та організаційне забезпечення функціонування СУОП на рибопереробному підприємстві 34

1.3. Служба охорони праці рибопереробного підприємства.......... 40

1.4. Кабінет охорони праці на рибопереробному підприємстві. 47

1.5. Порядок проведення навчання з охорони праці на рибопереробному підприємстві.

1.6. Комісія з питань охорони праці на рибопереробному підприємстві 65

1.7. Контроль стану охорони праці на рибопереробному підприємстві 69

1.8. Планування та розроблення заходів з охорони праці на підприємстві 77

Розділ 2. Соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності 83

2.1. Завдання та основні принципи страхування від нещасного випадку 84

2.2. Суб'єкти страхування від нещасного випадку та їх обов'язки і права 85

2.3. Обов'язкове та добровільне страхування від нещасного випадку 89

2.4. Страхові експерти з охорони праці 92

2.5. Страхові виплати потерпілим від нещасних випадків. 93

Розділ 3. Аналіз умов праці та виробничих небезпек на рибопереробних підприємствах.. 100

3.1. Стан виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах АПК. 100

3.2. Виробничі небезпечні та шкідливі чинники на рибопереробних підприємствах 108

3.3. Методи аналізу виробничих небезпек та ризиків. 120

3.4. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці на рибопереробних підприємствах. 157

3.5. Вимоги щодо санітарно-побутового забезпечення працівників рибопереробних підприємств.. 167

Розділ 4. Вимоги безпеки до технологічних процесів переробки риби та інших водних біоресурсів.174

4.1. Загальні вимоги безпеки до технологічних процесів переробки риби та інших водних біоресурсів.174

4.2. Технічні засоби безпеки на технологічних процесах переробляння риби.. 180

4.3. Вимоги охорони праці під час ручного обробляння риби та інших водних ресурсів. 188

4.4. Вимоги охорони праці під час миття, первинного обробляння риби та інших водних ресурсів. 192

4.5. Безпека праці під час виробництва пресервів та консервів з риби та інших водних біоресурсів. 202

4.6. Безпека праці під час соління риби. 220

4.7. Вимоги безпеки до кулінарного обробляння риби.. 224

4.8. Вимоги охорони праці під час виробництва в'яленої та сушеної рибної продукції. 231

4.9. Вимоги безпеки у коптильному виробництві 233

4.10. Безпека праці під час переробляння ікри 242

4.11. Вимоги охорони праці на виробництві риб'ячого жиру і кормового рибного борошна.... 243

4.12. Безпека праці на виробництві продукції з морських водоростей 255

4.13. Безпека праці на виробництві мороженої риби та льоду.257

4.14. Вимоги охорони праці під час приймання (зливання) і зберігання холодоагенту на плавзасобах та берегових рибообробних підприємствах. 264

4.15. Вимоги охорони праці під час зберігання сировини, напівфабрикатів, готової рибної продукції та відходів переробляння риби i рибообробних підприємствах морепродуктів на берегових 269

4.16. Організація захисту працівників рибопереробних підприємств від впливу шкідливих виробничих чинників.. 271 4.16.1. Захист працівників від високих рівнів виробничого шуму 271

4.16.2. Нормалізація виробничого освітлення на робочих місцях рибопереробних підприємств. 281

4.16.3. Захист працівників від високих рівнів виробничої вібрації. 288

4.16.4. Захист працівників від несприятливого впливу електричних полів та електромагнітного випромінювання 292

Розділ 5. Охорона праці у хімічних лабораторіях та на роботах з підвищеною небезпекою 297

5.1. Загальні вимоги безпеки щодо улаштування лабораторій рибопереробних підприємств.... 297

5.2. Поводження з хімічними реактивами у лабораторіях та умови їх зберігання.... 302

5.3. Вимоги безпеки у приміщеннях обслуговування акумуляторів.

5.4. Вимоги безпеки щодо зберігання, вантаження транспортування сировини та продукції i 308

5.5. Вимоги безпеки та захисту здоров'я працівників під час роботи з екранними пристроями. 335

Розділ 6. Працеохоронні вимоги до території та виробничих приміщень рибопереробних підприємств 343

6.1. Вимоги безпеки до території рибопереробних підприємств... 343

6.2. Вимоги безпеки до будівель, споруд і приміщень 347

6.3. Вимоги безпеки до систем теплопостачання 353

6.4. Вимоги безпеки під час проведення робіт у вмістищах, резервуарах, трубопроводах, каналізаційних камерах і колодязях. 355

6.5. Водопостачання та очищання стічних вод на рибопереробних підприємствах 359

Розділ 7. Електробезпека на рибопереробних підприємствах...... 365

7.1. Дія електричного струму на організм людини. Умови і причини електротравм....... 365 7.2. Організаційні заходи профілактики електротравматизму. 370

7.3. Технічні заходи захисту від ураження електричним струмом 373

7.4. Особливості надання першої домедичної допомоги постраждалим від дії електричного струму 378

Розділ 8. Пожежна безпека на рибопереробних підприємствах... 382

8.1. Причини виникнення пожеж на рибопереробних підприємствах. 382

8.2. Пожежо- і вибухонебезпечність речовин, матеріалів та конструкцій. 385

8.3. Засоби гасіння пожеж та пожежна сигналізація на рибопереробних підприємствах 392


Написати відгук

Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре

Охорона праці в галузі (харчові технології). Підручник.

  • Модель: підручник
  • Наявність: Є в наявності
  • 990 грн.


Охорона праці в галузі (харчові технології). Підручник.