У навчальному посібнику охарактеризовано особливості національних кухонь, типові страви, інгредієнти, способи приготування, а також вплив географічних, історичних та культурних чинників на формування кулінарної спадщини країн Америки та Азії. Матеріал посібника доповнюється характеристикою найбільш використовуваних у національних кухнях Америки та Азії прянощів, овочів та фруктів. Посібник сприяє розвитку міжкультурного розуміння, розширює кругозір і формує повагу до традицій інших народів.
Навчальний посібник пропонується студентам, які навчаються за спеціальностями G 13 «Харчові технології», J 2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», практикам, пов’язаних із харчовими технологіями, готельно-ресторанною справою, туристичним бізнесом, усім, хто цікавиться кулінарією та культурою інших народів.
ЗМІСТ
ВСТУП .................................................................................................................................... 7
КУХНЯ КРАЇН АМЕРИКИ ............................................................................11
1. КУХНЯ КРАЇН ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ .................................................12
1.1. Кухня Сполучених Штатів Америки .....................................................12
1.1.1. Регіональні особливості кухні США ......................................................13
1.1.2. Традиційні страви та напої США .............................................................27
1.2. Кухня Канади .....................................................................................................36
1.2.1. Традиції та регіональні особливості кухні Канади ......................36
1.2.2. Традиційні страви Канади..........................................................................40
1.3. Кухня Мексики ..................................................................................................43
1.3.1. Регіональні особливості кухні Мексики .............................................43
1.3.2. Традиційні страви Мексики ......................................................................47
1.4. Кухня острівних країн Карибського моря .........................................50
1.5. Кухня Куби ..........................................................................................................52
Питання для самоконтролю......................................................................56
2. КУХНЯ КРАЇН ПІВДЕННОЇ АМЕРИКИ. РЕГІОНАЛЬНІ
ОСОБЛИВОСТІ ..................................................................................................57
2.1. Кухня Болівії .......................................................................................................62
2.1.1. Традиційні страви Болівії ...........................................................................63
2.2. Кухня Колумбії ..................................................................................................68
2.2.1. Традиційні страви Колумбії ......................................................................71
2.3. Кухня Еквадору ............................................................................................72
2.3.1. Традиційні страви Еквадору .....................................................................73
3.3.1. Регіональні кухні Японії. Особливості японської кухні. ......... 157
3.3.2. Вплив культури на кухню Японії ......................................................... 167
3.3.3. Традиціні страви та напої Японії ......................................................... 169
3.3.4. Технології приготування їжі в Японії. Кухонне начиння. ...... 177
3.3.5. Культура харчування у Японії ............................................................... 180
3.3.6. Чайна церемонія у Японії ......................................................................... 181
Питання для самоконтролю................................................................... 182
3.4. Кухня Кореї ...................................................................................................... 183
3.4.1. Регіональні кухні Кореї ............................................................................. 184
3.4.2. Вплив культури та релігії на кухню Кореї ...................................... 185
3.4.3. Основні продукти, що використовуються
у корейській кухні ........................................................................................ 187
3.4.4. Технології приготування їжі у Кореї. Кухонне начиння ......... 192
3.4.5. Традиційні страви Кореї ........................................................................... 195
Питання для самоконтролю................................................................... 198
3.5. Кухня Середнього Сходу ........................................................................... 199
3.5.1. Вплив культури на кухню Середнього Сходу ............................... 201
3.5.2. Основні продукти, що використовуються у кухні
Середнього Сходу.......................................................................................... 204
3.5.3. Кулінарні технології та особливості споживання їжі
у країнах Середнього Сходу .................................................................... 209
3.5.4. Традиційні страви країн Середнього Сходу .................................. 210
3.6. Арабо-перська кухня. Кухня Ірану та Саудівської Аравії ....... 213
3.6.1. Кухня Ірану. Вплив культури на кухню Ірану ............................... 213
3.6.2. Особливості кухні Ірану ............................................................................ 215
3.6.3. Традиційні страви Ірану ........................................................................... 216
3.6.4. Кухня Саудівської Аравії. Вплив культури на кухню
Саудівської Аравії ......................................................................................... 217
3.6.5. Особливості кухні Саудівської Аравії ................................................ 222
3.7. Кухня Ізраїлю ..........................................................................
2.4. Кухня Перу ...........................................................................................................77
2.4.1. Традиційні страви Перу ...............................................................................78
2.5. Кухня Венесуели ..............................................................................................80
2.6. Кухня Бразилії ...................................................................................................84
2.6.1. Традиційні страви і напої Бразилії ........................................................87
2.7. Кухня Аргентини .............................................................................................91
2.8. Кухня Чилі ...........................................................................................................95
2.8.1. Традиційні страви Чилі ................................................................................96
2.9. Кухня Парагваю ...............................................................................................98
2.9.1. Традиційні страви Парагваю ....................................................................99
2.10. Кухня Уругваю ................................................................................................ 101
Питання для самоконтролю................................................................... 103
3. КУХНЯ КРАЇН АЗІЇ ....................................................................................... 104
3.1. Кухня Китаю .................................................................................................... 105
3.1.1. Регіональні кухні Китаю........................................................................... 106
3.1.2. Традиційні продукти харчування у Китаю .................................... 112
3.1.3. Історія, вплив культури на китайську кухню ............................... 115
3.1.4. Технології приготування їжі у Китаю ............................................... 117
3.1.5. Кухонне начиння Китаю ........................................................................... 118
3.1.6. Традиції та культура харчування у Китаю ..................................... 119
Питання для самоконтролю................................................................... 126
3.2. Кухня Індії ......................................................................................................... 127
3.2.1. Регіональні кухні Індії ............................................................................... 128
3.2.2. Вплив культури, релігії, колонізації та торгівлі на кухню
Індії ......................................................................................................................137
3.2.3. Основні продукти, прянощі, приправи кухні Індії ..................... 142
3.2.4. Кулінарні технології, начиння, культура харчування в Індії ......147
3.2.5. Традиційні страви Індії ............................................................................. 150
Питання для самоконтролю................................................................... 155
3.3. Кухня Японії ...................................................................................................156
3.3.1. Регіональні кухні Японії. Особливості японської кухні. ......... 157
3.3.2. Вплив культури на кухню Японії ......................................................... 167
3.3.3. Традиціні страви та напої Японії ......................................................... 169
3.3.4. Технології приготування їжі в Японії. Кухонне начиння. ...... 177
3.3.5. Культура харчування у Японії ............................................................... 180
3.3.6. Чайна церемонія у Японії ......................................................................... 181
Питання для самоконтролю................................................................... 182
3.4. Кухня Кореї ...................................................................................................... 183
3.4.1. Регіональні кухні Кореї ............................................................................. 184
3.4.2. Вплив культури та релігії на кухню Кореї ...................................... 185
3.4.3. Основні продукти, що використовуються
у корейській кухні ........................................................................................ 187
3.4.4. Технології приготування їжі у Кореї. Кухонне начиння ......... 192
3.4.5. Традиційні страви Кореї ........................................................................... 195
Питання для самоконтролю................................................................... 198
3.5. Кухня Середнього Сходу ........................................................................... 199
3.5.1. Вплив культури на кухню Середнього Сходу ............................... 201
3.5.2. Основні продукти, що використовуються у кухні
Середнього Сходу.......................................................................................... 204
3.5.3. Кулінарні технології та особливості споживання їжі
у країнах Середнього Сходу .................................................................... 209
3.5.4. Традиційні страви країн Середнього Сходу .................................. 210
3.6. Арабо-перська кухня. Кухня Ірану та Саудівської Аравії ....... 213
3.6.1. Кухня Ірану. Вплив культури на кухню Ірану ............................... 213
3.6.2. Особливості кухні Ірану ............................................................................ 215
3.6.3. Традиційні страви Ірану ........................................................................... 216
3.6.4. Кухня Саудівської Аравії. Вплив культури на кухню
Саудівської Аравії ......................................................................................... 217
3.6.5. Особливості кухні Саудівської Аравії ................................................ 222
3.7. Кухня Ізраїлю .................................................................................................. 223
3.7.1. Традиційні страви Ізраїлю ...................................................................... 225
Питання для самоконтролю..............227
3.8. Кухня країн Південно-Східної Азії ...................................................... 228
3.8.1. Вплив культури та релігії на кухню країн
Південно-Східної Азії .................................................................................. 233
3.8.2. Традиційні продукти, начиння та страви кухонь країн
Південно-Східної Азії .................................................................................. 236
3.9. Кухня Камбоджі. Історія, чинники формування ......................... 245
3.9.1. Продукти, що використовуються кухнею Камбоджі ................ 247
3.9.2. Страви камбоджійської кухні ................................................................ 251
3.10. Кухня Індонезії............................................................................................... 253
3.10.1.Традиційні страви індонезійської кухні .......................................... 255
3.11. Кухня Вʼєтнаму ............................................................................................... 256
3.11.1.Традиційні страви в’єтнамської кухні .............................................. 258
3.12. Кухня Лаосу ...................................................................................................... 260
3.13. Кухня Таїланду ............................................................................................... 263
3.14. Кухня Сінгапуру............................................................................................. 268
3.15. Кухня Малайзії ............................................................................................... 270
3.16. Кухня Філіппін ............................................................................................... 275
3.17. Кухня Мʼямни (Бірми) ................................................................................ 279
3.18. Кухня Брунею ................................................................................................. 285
Питання для самоконтролю................................................................... 287
4. ХАРАКТЕРИСТИКАНАЙБІЛЬШВИКОРИСТОВУВАНИХ
ПРЯНОЩІВ, ФРУКТІВ ТА ОВОЧІВ У КУХНЯХ
АМЕРИКИ ТА АЗІЇ ........................................................................................ 288
Список використаних джерел ..........................................358
КУХНЯ КРАЇН АМЕРИКИ ТА АЗІЇ(Формування, особливості, технології, основні страви та напої) : навч. посібник / І. Г. Пандяк. Ч/б.
- Виробник: Каравела
- Модель: навчальний посібник
- Наявність: Є в наявності
-
500 грн.
Рекомендовані товари
Ресторанна справа: навч. посіб. / С.В. Майкова, О.М. Вівчарук, О.Б. Маслійчук, І.Р.Удуд/ м. обкл. 424 с. 2024 р.
Навчальний посібник містить матеріали з організації рестора..
595 грн.
КУХНЯ КРАЇН АМЕРИКИ ТА АЗІЇ(Формування, особливості, технології, основні страви та напої) : навч. посібник / І . Г . ПАНДЯК, О . Б . МАКСИМЕЦЬ/ 364 с.- 2025 р.


